plant-bomen-in-de-tuin-thedailygreen

Draag zelf je steentje bij en plant bomen in de tuin!

Het is niet erg positief gesteld met de luchtkwaliteit in Nederland. Met name de hoeveelheid stikstof is momenteel zorgwekkend. Daarnaast wordt er maar gebouwd en verdwijnen er steeds meer stukken ‘groen’. Dit is zorgelijk, want bomen nemen immers CO2 op. Daarnaast zorgen bomen (en planten in mindere mate) ook voor verkoeling. Zo kon je eerder op onze site al lezen dat één boom net zo verkoelend werkt als 10 airco’s (!). En die verkoeling kunnen we vooral in de zomer wel gebruiken. De afgelopen zomers waren warmer dan ooit en de verwachting is dat de komende zomers nog veel warmer worden. Een tuin met alleen maar terrastegels, daar schiet je qua verkoeling niets mee op. Wat staat je dan te doen? Het antwoord is simpel: bomen planten! 

Maar welke boom plant je?

Ok, bomen planten dus, maar welke bomen zijn nu geschikt om te planten in de tuin? Een sinaasappelboom of een olijfboom gaan het niet redden. Ook wil je waarschijnlijk geen verwilderde bomen waarvan de wortels alle kanten opgroeien. De meest ideale bomen voor in de tuin zijn leibomen. Deze bomen heb je vast weleens zien staan. De takken groeien één bepaalde richting in waardoor ze er verzorgt uitzien. 

Leibomen

Leibomen planten in de tuin heeft meerdere voordelen. Allereerst zorgt dit natuurlijk voor verkoeling. Ten tweede zijn leibomen ook eenvoudig bij te snoeien. De takken van een leiboom groeien namelijk altijd in een specifieke richting. Door de boom jaarlijst te snoeien houdt je de boom mooi en gezond. Daarnaast zijn leibomen ideaal om wat beschutting aan je tuin toe te voegen. Handig voor in de voortuin, maar ook in achtertuinen zie je leibomen vaak staan.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten leibomen. Denk aan de lindeboom, de plataan, de moerbei, een perenboom en een appelboom. Het onderhoud van een leiboom moet echter niet onderschat worden. Vaak moet een leiboom twee keer per jaar gesnoeid worden. Toch is het een ideale manier om zelf een steentje bij te dragen aan de luchtkwaliteit in de omgeving. Én het milieu natuurlijk!

Wat voor bomen heb jij in de tuin staan? Laat het ons weten in de reacties hieronder!