Als je nog steeds druk bezig bent om een echt duurzame vakantiebestemming te vinden, heb dan nog heel even geduld. De kans is namelijk groot dat je dit jaar al op het eiland Saba niet alleen kunt genieten van de prachtige natuur, maar ook van duurzame energie. Het eiland is namelijk hard op weg om het eerste eiland ter wereld te worden waarbij de energie duurzaam wordt geproduceerd.
Duurzame vakantie wordt mogelijk op Saba
Het eiland Saba loopt voorop als het gaat om het benutten van zonne-energie. Op 20 februari is men er namelijk in geslaagd om het hele eiland te voorzien van duurzaam opgewekte energie uit zonlicht. Het meest positieve resultaat: tussen drie en vijf uur in de middag werden de dieselgeneratoren uitgezet en genoot men van schone, eerlijke energie. Zo mooi kan het leven dus zijn in de Cariben.
Tweede zonnepark zorgt voor unicum
Via een aanbestedingsprocedure hebben de bedrijven SMA en Ecorus een licentie verkregen om een zonnepark met batterij aan te leggen op het eiland Saba. Gezien de ligging van het eiland en het aantal zonne-uren is dit uiteraard een uitgelezen kans om te profiteren van zonne-energie. Als onderdeel van de hele bouwprocedure heeft SMA Sunbelt Energy, leverancier van het energieopslagsysteem, de laatste hand gelegd aan het zonnepark. Eerder werden er al 2.960 zonnepanelen door Ecorus geplaatst. De hele configuratie is goed voor een piekbelasting van 1 megawatt. Met de komst van het nieuwe zonnepark heeft Saba nu 2 locatie waar energie wordt opgewekt via zonlicht.
Lees ook: Duurzaam reizen: alles wat je moet weten!
Saba als proeftuin voor duurzame energie
Saba, wat samen met de overige BES-eilanden (Bonaire en Sint Eustatius) het Caribische deel van Nederland vormt, beschikt daardoor nu over 2 zonneparken.Saba Electric Company bevindt zich daardoor in een luxe positie: het bedrijf kan nu gaan experimenteren met het massaal inzetten van zonne-energie als primaire energiebron. Zo kon men op zowel woensdag 21, als ook op donderdag 22 februari, het hele eiland voorzien van duurzaam verkregen energie. Naar verwachting zal op op niet al te lange termijn in staat zijn om het hele eiland te voorzien van zonne-energie op zonnige dagen. In die periode zal er dus geen energie via dieselgeneratoren worden opgewekt. Voorlopig gaat men uit van een periode van 9 tot tien uur per dag waarop men van zonne-energie kan profiteren.