https://www.thedailygreen.nl/klimaatverandering-duidelijk-zichtbaar-vanuit-de-ruimte/

Denemarken gaat 9 eilanden bouwen om duurzame energie op te wekken!

Terwijl in Nederland de ondernemers die betrokken zijn bij het realiseren van windmolenparken kunnen rekenen op forse tegenstand, pakken ze de inzet van hernieuwbare energie in Denemarken voortvarend aan. De Deense regering zit met de verwezenlijking van een aantal kunstmatige eilanden, fors in op schone energie. De bedoeling is om uiteindelijk 300.000 MWh aan schone energie op te wekken, ruim voldoende om 25 procent van de bevolking van Kopenhagen van energie te voorzien.

Denemarken investeert fors in schone energie

Met het oog op meer hernieuwbare energie, heeft de Deense regering plannen aangekondigd om negen kunstmatige eilanden te bouwen als onderdeel van het grootste en meest ambitieuze schone energie-project in Scandinavië. Met de bouw zal volgens de huidige plannen in 2022 worden begonnen. Het project genaamd Holmene (de eilandjes). omvat 3 miljoen vierkante meter grond en moet op een afstand van slechts 10 km ten zuiden van Kopenhagen verrijzen. Een belangrijk onderdeel van het hele project is de realisatie en ontwikkeling van de grootste schone energiecentrale in Noord-Europa. In die energiecentrale zal afval worden omgezet in schone energie. Hoera!

denemarken-duurzame-energie-thedialygreen

Lees ook: Dit eiland draait 100% op zonne-energie!

Technische hub

Naast het produceren van energie, zullen de negen kunstmatige eilanden ook dienen als technische hub, een waterkering en een sport- en recreatiebestemming. Verschillende eilandjes en riffen zullen ook ontoegankelijk worden gemaakt om een “ongerepte natuur” te laten ontstaan  om zo de biodiversiteit van het gebied te verbeteren. De eilanden worden opgetrokken uit 26 miljoen kubieke meter overtollige grond. Deze grond is  afkomstig van de metro van de regio en bouwprojecten in de omgeving. De bodem zal ook worden gebruikt voor het creëren van natuurlijke waterkeringen langs de kustlijn en zal een basis vormen voor een toekomstige “groene gordel” op elk eiland.

Ruim 300.000 MWh

Het indrukwekkende Deense project zal zich focussen op de inzet van groene technologieën. Biowas en afvalwater, afkomstig van de 1,5 miljoen inwoners van de regio, zal worden verwerkt in de nieuwe energiecentrale en omgezet worden in schoon water en biogas. Samen met windturbines en andere duurzame technologieën zal de fabriek naar verwachting meer dan 300.000 MWh aan hernieuwbare energie produceren. Dit is ongeveer gelijk aan het energieverbruik van 25 procent van de inwoners van Kopenhagen(!).

denemarken-duurzame-energie-thedailygreen-2

Lees ook: Klimaatverandering duidelijk zichtbaar vanuit de ruimte!

12.000 nieuwe banen

Het Holmene-project is naar verwachting een zeer kostbaar project. Naar verwachting zal het 425 miljoen euro kosten. Aan de andere kant zal het ook zorgen voor een toename van de werkgelegenheid. Als direct gevolg van het project zullen er naar schatting 380 (nieuwe) bedrijven zich in de regio gaan vestigen. Deze zorgen voor een toename van de werkgelegenheid met 12.000 banen. Het project is ontwikkeld in samenwerking met het consulting- en  ingenieursbureau COWI, de DHI-group, MOE, Aglaja en Rambøll. De milieueffectbeoordelingrapportage zal in 2019 klaar zijn en het project zal naar verwachting in 2040 zijn voltooid.

Wat vind jij van dit initiatief in Denemarken? Laat het ons weten in de reacties hieronder!