zonnepanelen-trends-2022-thedailygreen

De zonnepanelen trends voor 2022: wat zijn de verwachtingen?

De populariteit van zonnepanelen blijft ieder jaar maar weer stijgen. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met het feit dat mensen duurzamer willen leven. Met zonnepanelen kun je immers zelf stroom opwekken door gebruik te maken van het zonlicht. De populariteit van zonnepanelen heeft als gevolg dat de zonnepanelenmarkt nog altijd flink aan het veranderen is. Technologische ontwikkelingen voor zonnepanelen vinden steeds minder plaats, wat bij innovatie natuurlijk gebruikelijk is. Op een gegeven moment werkt iets zo goed dat nog verder innoveren lastig wordt en over zeer kleine marges gaat. Omdat zonnepanelen zo goed werken, willen dus ook steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak laten plaatsen. De zonnepanelenmarkt is dus nog altijd booming en vol in ontwikkeling. Maar wat zijn dan precies de zonnepanelen trends voor 2022?

Investeren in het huis

Het rendement van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink verbeterd. Je verdient de investering sneller terug, waardoor de prijs van zonnepanelen relatief laag is. Door de flink stijgende energieprijzen gaan steeds meer mensen zonnepanelen als een financieel interessante investering voor hun huis zien. Je bespaart op de lange termijn geld, verhoogt de waarde van je huis en bent ook nog eens duurzaam bezig. Daar komt bij dat veel mensen het afgelopen jaar door corona veel thuis waren en minder op vakantie gingen, met als gevolg dat ze genoeg tijd en geld over hadden om zonnepanelen op hun huis te laten installeren. 

Zonnepanelen huren

Aangezien niet iedereen over de financiële middelen beschikt om zonnepanelen te betalen, zie je dat steeds meer mensen er voor kiezen om ze te huren. Bij zo’n huurconstructie word je dus geen eigenaar van de zonnepanelen, maar kun je wel profiteren van de opgewekte energie. Je hoeft niet de zonnepanelen zelf aan te schaffen, maar betaalt slechts een maandelijkse huurprijs. Dat is in veel gevallen een stuk voordeliger dan zelf zonnepanelen aanschaffen.

Warmtepompen

Een belangrijk speerpunt van de regering is dat zo veel mogelijk Nederlanders van het gas af gaan. Daarom wordt er voor gekozen om bij veel nieuwbouwhuizen de verwarming via warmtepompen te laten lopen. Door dan te kiezen voor zonnepanelen, kun je de benodigde energie voor de warmtepompen opwekken met zonnepanelen. 

Airconditioning

De zomers worden als gevolg van het klimaatverandering steeds warmer in Nederland. Steeds meer mensen willen daarom een airconditioning laten installeren in hun huis. Ook de benodigde energie voor airco’s kun je opwekken met zonnepanelen. Het voordeel daaraan is dat de zon volop schijnt wanneer je gebruik wil maken van de airconditioning en je dus genoeg energie op kunt wekken.

Indak zonnepanelen

Indak zonnepanelen zijn relatief nieuw. Er zijn namelijk mensen die losse panelen op hun dak niet mooi vinden. Indak zonnepanelen kun je in het dak verwerken, waardoor je ze niet ziet. Ze zijn daarnaast lichter, waardoor het dak minder gewicht hoeft te dragen. Het nadeel is echter wel dat indak zonnepanelen slechter afkoelen, aangezien de wind er niet onder kan komen. Dat moet je dus goed in de gaten houden. Om de kwaliteit van indak zonnepanelen te behouden, is het belangrijk om ze goed te onderhouden