verduurzaming-automarkt-2020-thedailygreen

De verduurzaming van de automarkt anno 2020: wat kunnen we verwachten?

De automarkt is een markt die ieder jaar sterk fluctueert. Zeker met het milieu als belangrijk thema in het leven van veel mensen, zijn er grote verschillen te zien in de verkoop van auto’s. Dat blijkt ook wel als je kijkt naar de verwachtingen voor de verkoop van het aantal nieuwe personenauto’s. Brancheorganisaties als Bovag schatten namelijk dat de verkoopaantallen zullen dalen met ruim 20.000 auto’s. Waar in 2019 nog 446.114 nieuwe auto’s verkocht, daar is de verwachting dat in 2020 dit aantal rond de 425.000 zal liggen. Dat heeft een aantal simpele oorzaken…

De verduurzaming van de automarkt

Mensen kopen vanwege het milieu minder snel een nieuwe auto die op benzine of diesel loopt. Daar staat de opkomst van de elektrische private lease auto’s natuurlijk tegenover. Wel blijft de totale omzet van de automarkt min of meer stabiel ten opzichte van 2019. Dat heeft vooral te maken met de stijging van de nieuwprijs van auto’s en de toenemende kosten in onderhoud. Dit zijn ook oorzaken van de terugloop van het aantal verkopen van nieuwe auto’s. Maar wat kunnen we verder verwachten van de automarkt in 2020? Zeker als het gaat over verduurzaming, is de automarkt een erg interessante markt om de ontwikkelingen van te volgen. 

De impact van Tesla

Eind 2019 was er een ware Tesla storm. In december waren in Nederland bijvoorbeeld van alle nieuw verkochte auto’s veruit de meeste een Tesla. Mede hierdoor is het aantal verkochte nieuw auto’s nog flink gestegen in de laatste maand van het jaar. Toch is het de verwachting dat dit in 2020 niet door zal gaan. Dat heeft te maken met het feit dat de bijtelling voor zakelijke elektrische auto’s verhoogd is naar 8%, terwijl dit in 2019 nog 4% was. Daarnaast is de bijtellingsgrens verlaagd van 50.000 naar 45.000 km. Aangezien deze wetswijziging in Nederland bekend was, hebben veel mensen eind 2019 waarschijnlijk nog snel zakelijk een Tesla gekocht, omdat dat er dus voor zorgt dat je minder belasting hoeft te betalen. Mede hierdoor zou die Tesla storm ook zijn ontstaan. 

duurzame-automarkt-thedailygreen

Lees ook: Elektrische auto: 3 voordelen van elektrisch rijden!

Percentage elektrische auto’s

Net als in 2019 is in 2020 de verwachting dat ongeveer 30% van de auto’s, die als nieuw worden verkocht, elektrisch zullen zijn. Ondanks de terugloop van de zakelijke vraag naar elektrische auto’s, zal het aandeel elektrische auto’s dus niet teruglopen. Dat heeft te maken met het feit dat de terugloop deels wordt gecompenseerd door particulieren. Daarnaast zijn, door nieuw emissieregels, autofabrikanten zich meer gaan toespitsen op de productie van elektrische auto’s. De bedoeling is namelijk dat tussen 2030 en 2035 alle auto’s elektrisch zijn. Een negatieve observatie qua duurzaamheid is het feit dat de verkoop van nieuwe SUV’s ook is gestegen en die zijn juist heel vervuilend. Wel staat daartegenover dat de private lease van elektrische auto’s sterk in opkomst is. Door gunstige voorwaarden, zoals lage rentes, maakt nu 1 op de 5 particulieren al gebruik van private lease van elektrische auto’s.