bio-industrie-negatieve-impact-thedailygreen

De impact van de bio industrie op mens, dier en milieu

Nederland staat helaas bekend om de grote en intense bio industrie. Jaarlijks worden er miljoenen dieren geslacht, veelal voor de export. Alsof dat nog niet genoeg is leven de dieren ook veelal in barre omstandigheden in megastallen dicht op elkaar. Alles om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk winst te kunnen maken. Dit is natuurlijk verschrikkelijk voor de dieren zelf, maar dit heeft ook een negatief effect op de mens en op het milieu.

Dieren leven in barre omstandigheden

Veedieren zoals koeien, varkens en kippen groeien op in megastallen. Daar worden ze vetgemest tot op het moment van slachten. De meeste dieren zullen nooit enige vorm van daglicht zien. Daarnaast hebben de dieren nauwelijks bewegingsruimte en worden grote hoeveelheden antibiotica toegediend. Omdat de dieren in zulke barre omstandigheden leven is de kans op ziektes groot. Wanneer er een dierziekte uitbreekt, zoals de vogelgriep, zullen alle dieren in de stal geruimd moeten worden, zieke dieren, maar ook de gezonde dieren.

Negatieve impact op het milieu

Naast de onethische behandeling van de veedieren is heeft de bio industrie ook een ongelofelijk grote negatieve impact op het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat Nederland na China de grootste soja-importeur ter wereld is? En het overgrote deel van deze soja wordt verkocht aan de veevoederindustrie en daar wordt de soja verwerkt als voedsel wat naar de dieren in de bio industrie gaat. De snelgroeiende sojateelt is de belangrijkste oorzaak van de massale ontbossing in het Amazonegebied. Daarnaast is de bio industrie ook op andere vlakken schadelijk voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan de gigantische mestoverschotten. Deze tasten het water, de lucht en de bodem aan. 

Lees ook: Vleeseters opgelet: dit is de impact van de vleesindustrie op het milieu!

De impact op de mens

Ook op de mens zelf heeft deze misselijkmakende industrie een negatieve impact. Vlees en zuivel uit de bio industrie is zo goedkoop dat we veel te veel vlees en zuivel tot ons nemen. Dit terwijl een gezond dieet juist voor het grootste deel zou moeten bestaan uit groente en fruit. Overmatig vlees en zuivel tot je nemen kan onder andere de kans vergroten op het krijgen van kanker, het risico op hart en vaatziekten en overgewicht. Minder of zelfs helemaal geen dierlijke producten tot je nemen kan je lichaam op positieve wijze veranderen. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen kiezen voor een vegetarisch of veganistisch leefpatroon. Daarnaast is deze industrie ook een broeikas voor ziektes die in de toekomst wellicht wel over kunnen springen naar de mens.

Geen plek meer voor de bio industrie in de toekomst

Kortom, als je alle nadelen van de bio industrie zo op een rijtje ziet staan dan vraag je jezelf waarschijnlijk af waarom deze industrie nog bestaat. Vanuit een economisch oogpunt is de bio industrie natuurlijk aantrekkelijk aangezien er veel geld in deze industrie omgaat. Dat dit ten koste gaat van de dieren, het milieu en ons als mensen dat lijkt deze industrie voor lief te nemen. In deze tijden waarin er meer bewustzijn is voor het milieu en de natuur hopen we dat deze industrie stapje bij stapje verkleind wordt tot er helemaal geen dieren meer geëxploiteerd worden. Als meer mensen stoppen met het nuttigen van dierlijke producten, dan zal deze industrie vanzelf verdwijnen.