canoo-duurzame-auto-thedailygreen
Via: Canoo.com

Canoo: unieke elektrische auto met ruimte van een SUV

De elektrische auto is bezig aan een bijna onstuitbare opmars. Inmiddels doet Tesla goede zaken en stijgt de beurswaarde van de onderneming van Elon Musk naar ongekende hoogten. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal maakt men zowaar winst en ook andere autoproducenten brengen elektrische wagens op de markt. Opvallend genoeg is er wat betreft het ontwerp weinig spectaculairs te melden. In veel gevallen lijkt de standaard elektrische wagen nog altijd op de traditionele vierwieler. Als het aan het bedrijf Canoo ligt gaat dat snel veranderen.

De Canoo: bijzonder milieuvriendelijk en compact

De Canoo is in veel opzichten een bijzondere wagen. Allereerst heeft het een totaal ander ontwerp gekregen dan het gros van de elektrische wagens. De gedachten hierachter is dat de wagen bedoeld is voor het stadsverkeer. Een aerodynamische vormgeving is leuk, maar voegt niks toe aan de functionaliteit. Bijkomend voordeel is dat er relatief weinig ruimte nodig is voor een elektrische motor in tegenstelling tot de verbrandingsmotor.

Ontwerp op basis van functionaliteit

De basisvorm van een auto is in een eeuw tijd niet echt veranderd. Ook nu is er ruimte voor een motor, passagiers en bagage, allemaal gerangschikt in vrijwel dezelfde configuratie. Maar omdat de krachtige elektromotoren en batterijen kleiner zijn dan een standaard aandrijflijn, zou de hele vorm van het voertuig kunnen transformeren, zegt Richard Kim, verantwoordelijk voor de afdeling Design bij Canoo.

Lees ook: BMW introduceert ‘vegan-auto’ met diervriendelijk interieur!

Veiligheid staat voorop

Wat betreft de veiligheid is de Canoo ook vooruitstrevend. Uiteraard speelt de techniek een belangrijke rol, maar het zou te gevaarlijk zijn om daar blindelings op te vertrouwen. Dat is dan ook reden dat de Canoo is voorzien van een laag venster aan de voorzijde. Op die manier heeft de bestuurder altijd volledige control en kan hij of zij ingrijpen indien de zeven camera’s, vijf radars en 12 ultrasone sensoren dat niet doen. Het zorgt ervoor dat de wagen niet alleen veel weg heeft van een broodrooster, maar ook extreem comfortabel en veilig is.

Geen aanschafprijs maar een abonnement

Dat klinkt leuk en interessant, maar zoals altijd is het kostenplaatje minstens zo belangrijk. Ook op dat punt is de Canoo revolutionair te noemen. De wagen is namelijk niet te koop, maar te verkrijgen via een abonnementen-systeem. Je betaalt, net als bij de sportvereniging een vast bedrag per maand. Hierin zitten alle kosten: het voertuig, onderhoud, registratie, en de verzekeringen. Het is dus een lidmaatschapsmodel dat een einde maakt aan het traditionele autorijden waarbij het eigendom vanzelfsprekend is. Kortom, je huurt een milieuvriendelijke stadsauto die bijzonder comfortabel en veilig is.