Besparen met zonnepanelen doe je zo (+ voorbeeld)!

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor het aanleggen van zonnepanelen. Met name natuurlijk omdat duurzame energie een stuk beter is voor het milieu. Daarnaast kun je er ook veel geld mee besparen, want de energierekeningen worden nu niet bepaald goedkoper. Maar hoeveel kun je nu besparen met zonnepanelen?

Besparen met zonnepanelen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de kosten van zonnepanelen zijn. Want het gebruik van zonnepanelen is in principe gratis, maar de installatie van de panelen is wel duur. Milieu Centraal deed hier onderzoek na en kwam tot de conclusie dat voor 10 zonnepanelen gemiddeld €4.600,-. betaald wordt.

Wat is de opbrengst in kWh?

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in de meeteenheid wattpiek (Wp). Gemiddeld heeft een zonnepaneel een vermogen van 270 Wp. Het energieverbruik wordt uitgedrukt in Kilowattuur (kWh). Een zonnepaneel in kWh is 90% van het vermogen in Wp. Volg je het nog? Dus een zonnepaneel met een vermogen van 270 Wp zorgt voor een opbrengst van 243 kWh per jaar (90%x270=243). Tien zonnepanelen wekken dus 2340 kWh per jaar op.

Hoeveel kun je nu besparen met zonnepanelen?

Nu is de vraag natuurlijk: wat kun je besparen met zonnepanelen? Dit verschilt uiteraard per huishouden, maar als we de gemiddelde cijfers aanhouden, bespaar je als volgt:

Zonder zonnepanelen

Jaarlijks verbruik gemiddeld huishouden:      3.300 kWh

Kosten voor dit gebruik:                                  €627,- (€0,19 per kwh) 


Kosten per 10 jaar:                                         75.240 

Met zonnepanelen

Aanschaf zonnepanelen:                                4.600

Vermogen per jaar:                                        2340 kWh

Extra vermogen (3.300-2.340)                      870 kWh

Kosten extra vermogen:                                 165


Kosten per 10 jaar:                                         €6250

besparen-met-zonnepanelen-thedailygreen

Lees ook: Zonnepanelen kopen: waar moet je op letten?

Conclusie

Na ruim 10 jaar heb je de aanschaf van de zonnepanelen dus terugverdiend. Maar wat natuurlijk ook genoemd moet worden is dat een zonnepaneel gemiddeld 25 jaar mee gaat. Dit betekent dus dat je na die 10 jaar ook nog 15 jaar lang slechts 165 euro per jaar betaald.

Kortom, besparen met zonnepanelen is altijd een goede keus. Je doet iets goeds voor het milieu en je bespaart op de lange termijn honderden euro’s per jaar.