Afvalwater behandeling: wat is het en waarom is dit zo belangrijk?

Waar mensen zijn is sprake van afvalwater. Denk aan rioolwater, maar ook afvalwater uit bijvoorbeeld de industriële sector. Dit afvalwater kan uiteraard niet in de natuur gedeponeerd worden. Dit water komt terecht bij bedrijven die afvalwaterbehandeling aanbieden. Wat is dit precies, hoe werkt het en waarom is het zo belangrijk voor een duurzame wereld?

Wat is afvalwaterbehandeling?

Zoals het woord al doet vermoeden is afvalwaterbehandeling, ook wel bekend als afvalwaterzuivering, de behandeling van het afvalwater. Hoe gaat dit in zijn werk? Er zijn verschillende methodes, bij bijvoorbeeld biologische afvalwaterzuivering worden de afvalstoffen door middel van bacteriën en micro-organismen uit het water gehaald. Bij andere soorten afvalwaterbehandeling wordt dit gedaan door middel van chemische stoffen. 

Waarom is afvalwaterbehandeling zo belangrijk?

De grootste reden waarom afvalwaterbehandeling zo belangrijk is, is natuurlijk omdat dit water anders de natuur en indirect onze gezondheid aantast. Er zijn weliswaar verschillende soorten afvalstoffen in het water. De organische afvalstoffen, deze hebben een natuurlijke oorsprong. Denk bijvoorbeeld aan tuinafval en voedselresten. Een andere soort afvalstoffen zijn de chemische afvalstoffen. Hiertoe behoren afvalstoffen die voortkomen uit een chemisch proces. Denk bijvoorbeeld aan verf, cement en andere chemische middelen. De organische afvalstoffen kunnen in de natuur zelf verwerkt worden, maar de chemische afvalstoffen logischerwijs niet. Het is dus essentieel dat afvalwater met chemische afvalstoffen gezuiverd wordt. 

Goed voor het milieu

Maar naast dat het goed voor de natuur is dat afvalwater gezuiverd wordt, zijn er nog meer duurzame voordelen. Zo kan er energie worden opgewekt uit warm afvalwater. Daarnaast kan afvalwater dat gezuiverd wordt weer hergebruikt worden voor allerlei dingen. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van huizen en voertuigen, maar ook besproeiing van gewassen in de landbouw. En in tijden van droogte waarin we nu verkeren is dat natuurlijk alleen maar mooi meegenomen. Op het gebied van afvalwater verwerking wordt continu verduurzaamd, mede door de steeds strengere regelgeving, maar ook om natuurlijk een duurzamere planeet achter te laten.

Heb jij weleens nagedacht over afvalwater behandeling? Hoe doet men dat bij jou in de wijk of bij jou op de werkvloer? Laat het ons weten in de reacties hieronder!