recyclen-thedailygreen

Afval scheiden als een pro: vijf tips

Het is onmogelijk om te ontkennen dat de afvalberg continue groeit. Vooral in de oceanen is het een ware verzamelplaats aan het worden van plastic afval. De Nederlander Boran Slat probeert er iets aan te doen met zijn onderneming ‘The Ocean Cleanup’. Nu kun je er natuurlijk voorkiezen om af te wachten hoe hij succesvol gaat zijn in zijn pogingen om de ‘plastic soup’ op te ruimen, je kan er zelf ook veel aan doen. Gewoon door minder afval te produceren of om op correcte wijze afval te scheiden!

Afval scheiden als een pro

Naast het verminderen van de afvalberg is er nog een andere methode om de hoeveelheid afval te beperken: recyclen. Om goed afval te reclyclen is het zinvol om te weten hoe je het gaat scheiden en daar gaan we je dus mee helpen door je eenvoudige, maar zeer effectieve tips te geven. Volg de tips en je bent in no-time een echte pro.

afval-scheiden-thedailygreen

Lees ook: 5 handige tips om water te besparen!

1 Gebruik een gft-bak

Een beter milieu begint bij jezelf en in dit geval bij het GFT-afval. Groente, Fruit- en tuinafval. Grote kans dat je het tot nu toe gewoon bij het huisafval stopte, maar dat is vanaf nu verleden tijd. Door het GFT-afval apart op te slaan, maak je van het afval een mooie composthoop. Zo maak je van je afval dus weer iets bruikbaars.

2 Maak een PMD-zak

We blijven nog even in de afkortingen: PMD. Bij PMD gaat het om plastic, blikjes en drinkpakken. Door deze te scheiden van het gewone afval zorg je ervoor dat het gerecycled kan worden om het vervolgens een nieuwe bestemming te geven.

afval-scheiden-plastic-thedailygreen

Lees ook: 5 ‘must-see’ duurzame documentaires op Netflix!

3 Naar de glasbak

Als je echt goed bezig wilt zijn met het scheiden van afval, dan hoort glas natuurlijk niet bij het gewone huisafval. Glas heeft de mooie eigenschap dat het eenvoudig opnieuw gebruikt kan worden. Het enige wat je moet doen om je steentje bij te dragen is het apart houden en te deponeren in de glasbak. Kleine moeite en het milieu is je eeuwig dankbaar.

4 Breng oude kleding of stoffen naar de textielbak

Hoe verleidelijk het ook is om oude, versleten kleding bij het huisafval te gooien, verstandig is het niet. Bewaar je oude kleding en geeft het mee aan het Leger des Heils of deponeer het in de textielbak. Op dit moment wordt slechts 30 procent van ons textiel hergebruikt. Dat is natuurlijk veel te weinig. Als je echter je best doet om het goed te scheiden wordt het al snel meer. Doen dus.

5 Papier hier

Papier is een van de producten die uitstekend gerecycled kunnen worden. In veel gevallen doe je dat wellicht al, maar vaak eindigen zaken als toiletrollen, enveloppen en keukenpapier bij het huisafval. Jammer, want ook die producten kunnen eenvoudig mee met het recyclingproces.

Twijfel je?

Weet je nu van een bepaald product niet in welke bak je moet stoppen? Bijvoorbeeld een chipslak, een melkpak of aluminiumfolie? Dan is daar gelukkig een handige website voor in het leven geroepen. Op de afvalscheidingswijzer kun je een bepaalde verpakking intikken en je krijgt vervolgens te lezen in welke bak je het moet gooien.

afvalscheidingswijzer-thedailygreen

Lees ook: De ‘zero waste lifestyle’: wat is dit eigenlijk?

Wat gebeurt er eigenlijk met het afval?

Van de 490 kilo afval die we jaarlijks produceren, wordt circa 55 procent hergebruikt. Dat betekent dat 45 procent wordt verbrand. Veruit het grootste deel is restafval. De verbranding daarvan levert energie op, maar het blijft veel. Door het afval goed te scheiden, snijdt het mes aan twee kanten. De producten krijgen zo een tweede leven, daarnaast zorgt het gescheiden inleveren van afval een kleinere afvalberg op. Op die manier kunnen ook grondstoffen als aardolie, ijzer, aluminium, katoen en zeldzame metalen teruggewonnen worden.

Hoe scheid jij je afval? Laat het ons weten in de reacties hieronder!