vegan-lifestyle-promoten-thedailygreen

8 geweldige tips om de vegan lifestyle te promoten!

Natuurlijk weet je ondertussen alle voordelen van een vegan lifestyle, maar laten we eerlijk zijn. De kans dat je vriendenkring uit louter ‘vegan-friendly’ mensen bestaat is vrij klein. Hoog tijd om ze subtiel te wijzen op de talloze voordelen van een gezonde en vooral verantwoorde manier van leven. Waar het hart vol van is loopt de mond van over, dus zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Alleen … waar begin je?

Vegan lifestyle promoten

Natuurlijk laat niet iedereen zich van het ene op het andere moment overtuigen om plotseling vegetariër of veganist te worden. Dat hoeft ook niet, veranderingen met een blijvend karakter komen juist vaak langzaam tot stand. Een subtiele benadering kan daarom wonderen doen. Vaal helpt het om de boodschap netjes te verpakken zodat het verrassingselement nadrukkelijk binnen komt. Daar zijn juist, met een beetje fantasie, voldoende mogelijkheden voor. De truc is juist om niet de nadruk te leggen op het gezonde aspect, maar op het genieten. Zeker als het gaat om het eten. Het promoten van de vegan lifestyle is niet eenvoudig!

1. Nodig je vrienden uit voor een filmavond in Cowspiracy-stijl

Wie kan een goede film weerstaan? In plaats van te kijken naar je favoriete comedyserie organiseer je een filmavond met twee belangrijke ingrediënten: een film die je raakt en lekkere vega-hapjes. Zorg desgewenst voor een overheerlijke veganistische wijn, gezichtsmaskers voor je vriendinnen, popcorn en een Netflix-abonnement om je gasten Cowspiracy voor te schotelen. Op die manier wordt een avondje tv kijken een stuk leerzamer en interessanter. Uiteraard vertel je niet van te voren waarom de hapjes zo super lekker zijn, dat komt wel na de film. Heb je Cowspiracy al eens voorgeschoteld aan je vrienden of vriendinnen, overweeg dan een film als Forks Over Knives, Earthlings en What The Health. Stuk voor stuk waanzinnig interessant.

vegan-documentaires-netflix-thedailygreen

Lees ook: 5 ‘must-see’ duurzame documentaires op Netflix!

2. Start een social media-pagina over de vegan lifestyle

Een avondje gezellig film kijken kan ideaal zijn, maar soms wil net iets meer doen om de blijde boodschap te verkondigen. Natuurlijk zul je denken: er is al veel te vinden op Instagram en YouTube. Toch zijn dergelijke platforms ideaal om mensen te bereiken. Het grote voordeel: anders dan in commercials is het eenvoudig voor een bezoeker om alle noodzakelijke informatie in zich op te nemen. Je vrienden en vriendinnen kennen je immers. Daarnaast ben jij degene die bepaalt wat je wilt delen en wat je wilt vertellen. Zo worden de bezoekers van bijvoorbeeld je Instagram pagina op een leuke manier uitgedaagd om je voorbeeld te volgen. Vergeet ook niet onze Facebookpagina te volgen om op de hoogte te blijven van onze nieuwste artikelen!

social-media-facebook-thedailygreen

Lees ook: Duurzaam eten: wat is het en hoe pak je dit aan?

3. Vier je feest in een vega-restaurant

Iets te vieren? De echte vega-liefhebber organiseert dan een gezellig feest in je favoriete vega-restaurant. Zeker in de grote steden is keus genoeg. Op die manier doorbreek je op een aangename manier het stigma waar een vegetarische of veganistische levensstijl mee te maken kan hebben. Met de culinaire ontwikkelingen van de laatste jaren is de vega-keuken een volwaardig alternatief geworden voor de traditionele restaurants. Zo combineer je een hip restaurant met een verantwoorde levenswijze.

vegan-restaurant-thedailygreen

Lees ook: Fast & Vegan: nieuwe vegan lunchroom in Den Haag!

4. De blinde smaaktest

Als veganist of vegetariër weet je natuurlijk wat voor feest het is voor je smaakpapillen om lekker te genieten van plantaardige hapjes. Voor degenen die nog steeds vasthouden aan hun gewoonte om vlees te eten, kan het een complete cultuurschok zijn om te ontdekken hoe gevarieerd gezond eten eigenlijk is. Het is vaak het eerste excuus wat men heeft: zit er geen vlees bij dan eet men het niet. De oplossing is lekker simpel: de blinde smaaktest. Organiseer een kleine voedselproeverij en laat je gasten geblinddoekt raden wat ze eten. Zorg voor voldoende variatie en vergeet de vegan-wijn niet om het feest compleet te maken. Groet kans dat ze zich afvragen wanneer de volgende proeverij is.

blind-proeven-vegan-thedailygreen

Lees ook: Hoe gezond is veganistisch eten nu echt?

5. Voer een Big Fat Veganistische quiz uit

Een avondje met vrienden is natuurlijk gezellig, maar om nu elke keer Netflix te gaan bekijken is wellicht wat overdreven. Tip: organiseer een quiz! Niks leuker dan elkaars kennis te testen en jouw vegan lifestyle is daarvoor een uitstekend vertrekpunt.

Een echte, originele vegan-quiz is waarschijnlijk de leukste manier om je vleesetende vrienden en familieleden kennis te laten maken met jouw liefde voor plantaardig e en een verantwoorde leefstijl. Je wakkert het bewustzijn aan en je zorgt op een speelse manier voor een stukje confrontatie. Het grote voordeel: iedereen wordt er wijzer van. Kijk ds niet vreemd op als je in jouw vriendenkring binnenkort niet meer de enige vegan bent.

vegan-quiz-thedailygreen

Lees ook: Unieke vegan sneakers gemaakt van ananas!

6. Het beste vegan visitekaartje ben je zelf!

Vegan of veganist zijn betekent meer dan alleen een aangepast voedingspatroon. Het is een volledige levensstijl. Het betekent, als je het goed wilt doen, dat je ook rekening houdt met andere zaken. Bijvoorbeeld de kleding die draagt, de producten die je gebruikt om je huid te verzorgen en de manier waarop je vakantie viert. Kortom, verander de wereld en begin bij jezelf.

Door zelf het goede voorbeeld te geven ben je eigenlijk al bezig om de vegan filosofie in de praktijk te brengen. Je bent dus zelf het beste visitekaartje, oftewel: goed voorbeeld doet volgen. Sta er dus niet van te kijken als je al snel vragen krijgt als: waar heb je dat gehaald? Ideaal om dus op die manier meer bewustzijn te creëren en mensen bewust te maken van de voordelen van het vegan zijn.

vegan-lifestyle-promoten-thedailygreen-2

Lees ook: Vleeseters opgelet: dit is de impact van de vleesindustrie op het milieu!

7. Help vrienden met die eerste supermarktwinkel

Samen koken is leuk, bovendien is de kans groot dat je ooit wel eens met je vriendinnen samen een maaltijd hebt bereid. Ga de volgende keer dat je samen met je vriendinnen in de keuken aan de slag gaat, even naar de vegetarische supermarkt. Op die manier combineer je een gezellige dag winkelen met een verruiming van hun blik. De kans is groot dat ze zich verbazen over de grote hoeveelheid producten die lekker en verantwoord zijn. Op die manier laat je ze kennis maken met de alternatieven voor de producten die ze wellicht thuis wel gebruiken.

Bespreek van te voren wat je wil gaan bereiden en pas daar je boodschappenlijst op aan. Als ze eenmaal overtuigd zijn van de talloze mogelijkheden zul je zien dat ze een stuk positiever over de vegan lifestyle gaan denken. Heb je zelf een groot gebrek aan inspiratie, blader dan eens door een van de vele veganistische kookboeken om ideeen op te doen. Een goede tip is het vegan kookboek van Gaz Oakley.

eco-winkel-thedailygreen

Lees ook: Dit zijn de 3 moeilijkste dingen aan veganist zijn!

8. De vegan cadeaubon

Is de cadeaubon een ouderwets verjaardagscadeau? Dat valt wel mee. Veel cadeaubonnen zijn tegenwoordig te koop als oplaadbare kaart. Met andere woorden, koop een cadeaubon om te besteden in een vegan supermarkt of delicatessezaak. Op die manier zorg je ervoor dat men op een leuke manier het bedrag op de kaart kunnen gebruiken. Dat zo’n kaart oplaadbaar is zorgt ervoor dat men wellicht geneigd is om er vaker gebruik van te maken. Een prima win-win situatie dus.

vegan-giftcard-thedailygreen