zero-waste-tips-thedailygreen

6 handige zero waste tips voor minder afval!

Naast de term duurzaam leven horen we steeds vaker over ‘zero waste’, letterlijk vertaald: ‘nul afval’. Klinkt leuk, een leven zonder afval, maar is dat mogelijk en hoe geef je zelf invulling aan dat begrip? In een aantal handige zero waste tips laten we je kennis maken met een manier van leven die niet alleen duurzaam is, maar waar je daadwerkelijk wat aan hebt.

Wat is zero waste?

In de zero waste denkwijze staat niet de consumptie centraal, maar het hergebruik. Kortom, er wordt niks weggegooid, maar alles wordt zoveel mogelijk hergebruikt om gerecycled. Zo ontstaat een duurzame kringloop van een heel scala aan goederen die je anders achteloos zou weggooien. Het resultaat is dus een maatschappij waarin het begrip afval ouderwets is en slechts minimaal aanwezig is.

zero-waste-badkamer-thedailygreen

Onbereikbaar of juist niet?

Alhoewel het vaak klinkt als een onbereikbare situatie, is het ultieme doel van zero waste dat er niet alleen veel minder afval ontstaat, maar dat de schadelijke uitstoot nagenoeg nihil is. Door goederen te hergebruiken, ontstaat er minder vraag naar nieuwe producten en blijft de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt tot een absoluut minimum. Een bijkomend gevolg is dat het ontbreken van schadelijke afvalstoffen leidt tot een veel gezonder milieu. Pure winst dus.

Weg met afval: 6 handige zero waste tips!

Zero waste klinkt als een ideale wereld, maar waar begin je? En waar trek je een denkbeeldige lijn? Je kunt natuurlijk niet alles tot in lengte der dagen blijven hergebruiken.

Het klinkt inderdaad als de grootste uitdaging van de 21eeeuw en in grote lijnen is het dat ook. Het toepassen van zero waste is niet iets wat je zomaar even tussen de bedrijven door doet. Er is een duidelijk omslag nodig is het denken en het handelen, maar meteen beetje goede wil kom je een heel eind.

1. Eigen boodschappentas (linnen of canvas)

Zolang winkels nog steeds plastic tasjes aanbieding om je boodschappen in mee te nemen zit er niks anders op dan zelf het goede voorbeeld te geven. Neem dus gewoon je eigen boodschappentas mee. Zo verminder je de vraag naar plastic tasjes en geef je gelijk het goede voorbeeld. Die tien cent die de winkelier nu moet vragen voor een plastic tasje zet immers geen zoden aan de dijk. Wil je het helemaal goed doen, kies dan voor een boodschappentas van hennep of katoen.

2. Vermijd plastic verpakkingen

Kijk eens rond in de supermarkt en verbaas je er over hoeveel plastic er in omloop is. Het gaat dus niet alleen om die plastic tas om je boodschappen te vervoeren. Echt noodzakelijk is zoveel verpakkingsmateriaal niet, op de markt wordt het fruit immers ook niet in plastic schaaltjes verkocht. Als het even kan, koop dan de producten die je nodig hebt gewoon los. Zo kun je om je haren te wassen een shampoobar kopen in plaats van een (plastic) shampoofles.

3. Bulk winkels

Voor de supermarkt zal het een hele uitdaging zijn om het plastic te verbannen. De kans is groot dat het geen haalbare zaak is vanwege het uitgebreide assortiment. Wil je serieus aan de slag met zero waste, ga dan op zoek naar bulk winkels. In dergelijke winkels koop je de artikelen verpakkingsvrij. Dat lukt niet met alles, maar zaken als rijst, noten, granen en pasta zijn gewoon te koop. Hier vindt in ieder geval een lijst met handige adresjes.

zero-waste-verpakkingsvrij-winkelen-thedailygreen

4. Consuminderen

Voor veel mensen is het een vies woord: consuminderen. Wie het breed heeft laat het immers breed hangen. Toch is het belangrijk om te weten dat je met je (te) grote kooplust een bijdrage levert aan het ontstaan van de afvalcultuur. Koop je minder en koop je bewust dan wordt jouw impact op de afvalberg een stuk minder en uiteindelijk is dat ook het doel.

5. Verspil geen voedsel

Het is een van de grootste plagen van de 21eeeuw: voedselverspilling. Inmiddels gooien we net zoveel voedsel weg als er in Zuidelijk Afrika wordt geproduceerd. Sterker nog, met slechts 25 procent van het voedsel wat we weggooien, kan het deel van de wereldbevolking wat honger heeft worden gevoed. Toch blijven we massaal voedsel weggooien terwijl het niet nodig is. Een van de belangrijkste zero waste tips geldt dus voor voedsel! Is de uiterste houdbaarheidsdatum verstreken, ruik dan even aan het product wat je weg wilde gooien. In veel gevallen kun je het nog gewoon eten. Eerder schreven we een artikel met 7 dingen over voedselverspilling die je nog niet wist!

6. Scheid je afval

De bedoeling van zero waste is natuurlijk de hoeveelheid afval beperken. Dat is zeker in het begin lastig, het is immers een gewenningsproces. Wanneer je dan toch afval hebt, zorg er dan voor dat je het gescheiden aanbiedt. Oh en vergeet niet dat verrassend genoeg deze 10 materialen niet gerecycled kunnen worden!

Zo, dit waren onze zero waste tips. Probeer jij ook zoveel mogelijk zero waste door het leven te gaan? Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!