vitamines-vegans-thedailygreen

5 vitamines waar je op moet letten als veganist!

Een veganistische levenswijze wordt steeds populairder. Door geen dierlijke producten te eten spaar je milieu en dier. Veganistisch leven kan heel gezond en bevredigend zijn maar er zijn wel een aantal vitamines en mineralen die je mist wanneer je geen dierlijke producten eet. We vertellen op deze pagina welke vitamines dat zijn.

Vitamine B12

Een bekende vitamine die ook veel vegetariërs niet genoeg binnen krijgen is B12. Deze vitamine komt van nature enkel en alleen voor in dierlijke producten. Gelukkig zijn er tegenwoordig producten waaraan B12 wordt toegevoegd zoals sojadrink of amandelmelk. Er zijn ook volop vitaminetabletten en supplementen die kunnen voorzien in de B12 behoefte.  

Vitamine D

Wanneer je vitamine D zegt, zullen veel mensen direct aan de zon denken. De gemiddelde mens haalt inderdaad ongeveer twee derde van zijn vitamine D uit zonlicht op de huid. Het overige deel moet toch echt uit de voeding komen. Voor vegans vallen de opties vette vis en vlees natuurlijk af. Wat je wel kunt eten om Vitamine D binnen te krijgen zijn veganistische margarines of supplementen die je in bijna elke supermarkt kunt krijgen. 

Vitamine B1 en B2

Vitamine B1 en B2 zijn gelukkig volop te vinden in verschillende veganistische producten. Denk aan pitten, noten, zaden maar ook sojaproducten. Om dagelijks de aanbevolen hoeveelheid van deze vitamines binnen te krijgen is het aan te raden elke dag een van de genoemde voedingsmiddelen tot je te nemen. 

Calcium

Genoeg over de vitamines want ook mineralen zijn van cruciaal belang voor het goed functioneren van je lichaam. Calcium of kalk is een van deze mineralen. Je komt dit mineraal tegen in zuivelproducten zoals melk en eieren die je als veganist natuurlijk niet consumeert. Maar ook in sojabonen, boerenkool en paksoi is een hoop calcium te vinden. Dit zijn dus voedingsmiddelen die je als veganist regelmatig kunt eten om genoeg kalk binnen te krijgen.  

IJzer

Een groot deel van het ijzer dat mensen zonder veganistische of vegetarische leefstijl binnenkrijgen, is afkomstig uit vlees. Als veganist is ook ijzer dus een heel belangrijk mineraal om op te letten. Je komt ijzer veel tegen in volkoren graanproducten, zaden, noten en natuurlijk bladgroentes zoals spinazie. Daarnaast zijn er veel supplementen waarin ijzer is opgenomen. 

Wanneer je vegan bent, is het natuurlijk ook nog even opletten of je supplementen ook veganistisch zijn. Gelukkig zijn er genoeg goede opties op de markt om je voedingsstoffen op veganistische wijze aan te vullen. Een schep green juice levert bijvoorbeeld al een derde van de vitamines die je op een dag nodig hebt. Zo zijn er heel veel supplementen die je kunnen helpen om van alle stoffen de juiste hoeveelheden binnen te krijgen als veganist.