voeten van een vrouw met ananas op de grond

5 handige tips voor de beginnende vegan

Wil je vegan worden of ben je aan het ontdekken of een vegan-lifestyle eigenlijk wel je ding is? Allereerst de felicitaties. Je bent je bewust aan het worden van de impact van je leefgewoontes en daar wil je dus wat aan doen. Dat is in ieder geval de eerste stap. Maar hoe nu verder? Vegan worden is één ding, vegan blijven is natuurlijk iets heel anders. Laat je in ieder geval niet uit het veld slaan door kritieken van de non-vegans. Uiteindelijk heb jij het beste wapen in handen om de wereld net iets duurzamer te maken. We zetten de beste tips voor een diverse en gezonde vegan-lifestyle op een rij.

Tip 1: Weet waarvoor je wordt

De kans dat je in één keer slaagt om je eetgewoontes op te geven en resoluut aan de slag te gaan als veganist is beperkt. De meesten die vegan zijn hebben dan ook meerdere pogingen ondernomen. Wat in ieder geval helpt om het vol te houden is het besef waarom je het doet en te weten wat het met je lichaam doet. Wil je extra motivatie krijgen? Bekijk dan documentaires over de voedingsinductrie. Aanraders zijn  ‘Earthlings’, ‘Cowspiracy’ en ‘Forks’.

Tip 2: focus je op wat je als vegan wél kan eten

Veel mensen die overwegen om vegan te worden zien op tegen de beperkingen. Logisch, als je graag je hamburger of biefstukjes wil eten, is het een hele omslag als je dat dus niet meer mag hebben. Kijk daarom ook niet naar wat je niet mag hebben, maar verleg je focus naar wat je wel mag consumeren. Grote kans dat het meer is dan je nu zelfs denkt. Probeer ook nieuwe dingen te ontdekken ga zelf op zoek naar leuke vegan restaurants.

mason jar met gezonde voeding

Lees ook: Vegan op vakantie, hoe pak je dit aan?

Tip 3: wees voorbereid

De vegan lifestyle is in opmars, maar helaas houdt niet iedereen er rekening mee. Geen nood, neem gewoon lekker zelf je eigens snacks mee, zo heb je nooit een hongerig gevoel en kun je toch lekker snacken. Weet je van jezelf dat je liever thuis wilt relaxen in plaats van je spaarzame vrije tijd in de keuken door te brengen, koop dan je maaltijden in grote hoeveelheden. Je kunt het dan in porties invriezen zodat je het alleen hoeft op te warmen.

Tip 4: maak je niet druk om eiwit

Je zult het ongetwijfeld hebben gehoord als je vertelt dat je vegan bent: “Hoe kom je dan eigenlijk aan je eiwitten? Die heb je toch nodig?” Klopt, die heb je ook nodig, maar die haal je dus gewoon uit de plantaardige ingrediënten. Simpel zat. Zorg je voor een gevarieerd menu, dan is de kans klein dat je een tekort aan eiwitten hebt. Waterkers, alfalfakiemen en spinazie staan erom bekend dat ze grote hoeveelheden eiwitten bevatten.

verse spinazie in een vergiet

Lees ook: Duurzaam boodschappen doen: 3 tips!

Tip 5: fouten maak je om ervan te leren

De kans dat je in het begin fouten maakt is niks om je voor te schamen. Het is onmogelijk om echt 1—veganist te zijn. De poging is vele malen belangrijker. Ga je dus niet schuldig voelen, maar leer van je fouten. Zo voorkom je dat je de volgende keer weer dezelfde fout maakt.

Ben jij vegan? Zo ja, heb jij nog tips voor mensen die ook veganistisch willen eten?