duurzame-documentaires-netflix-thedailygreen

5 ‘must see’ duurzame documentaires op Netflix!

Wat zouden we toch moeten doen zonder Netflix. De streamingdienst heeft al een behoorlijk aantal jaar vaste grond in Nederland en mag rekenen om een toename van het aantal abonnees. Natuurlijk gaat het bij Netflix vaak om het bingen van je favoriete tv-serie of film, maar er zijn ook een behoorlijk aantal meer dan fascinerende documentaires. Een groot deel van die documentaires zijn met name interessant voor  de kijkers met een wat bredere kijk op de samenleving: de vegan-minded tv-kijker. Wij hebben 5 duurzame documentaires op Netflix op een rijtje gezet!

Duurzame documentaires op Netflix

Ooit gedacht dat Netflix een behoorlijk aantal interessante documentaires zou bieden voor iedereen die de vegan lifestyle omarmt? Waarschijnlijk niet. Toch zijn er een zestal documentaires die je eigenlijk gezien moet hebben om te weten wat er in de wereld om je heen gebeurt en wat de impact is. De zes meest interessante duurzame documentaires op Netflix hebben we al voor je opgezocht. Het enige wat je nu nog moet doen is een geschikt tijdstip uitzoeken en genieten van de indrukwekkende materie.

duurzame-docu-netflix-thedailygreen

Lees ook: Duurzaamheid, wat is het nu precies?

1. Forks over Knives

Natuurlijk kennen we de film ‘An Inconvenient Truth’. In diezelfde categorie hoort ‘Forks over Knives thuis. Het laat je nadenken over eten en dan in het bijzonder over de relatie tussen eten en ziektes. Kun je van eten ziek worden en wat is de invloed van ons eetpatroon op bepaalde ziektebeelden. Kunnen we bijvoorbeeld kanker voorkomen of genezen door ons voedingspatroon aan te passen.

Deze vragen zijn actueler dan ooit omdat we er nu achter komen dat ons eten helemaal niet zo gezond is. Zo blijkt het eten van vlees en suiker helemaal niet zo gezond te zijn en kan het juist de oorzaak zijn van veel gezondheidsproblemen. In Forks over Knives zien we Dr. T. Colin Campbell en Dr. Caldwell Esselstyn. Beide wetenschappers hebben veel onderzoek gedaan en laten aan de hand van een aantal ‘cases’ zien wat de effecten zijn van een dieet zonder vlees en toegevoegde suikers. In sommige gevallen kunnen patienten zelfs stoppen met de voorgeschreven medicatie.

Hieronder kun je de trailer bekijken

Lees ook: Duurzaam boodschappen doen: 3 tips!

2. Food Choices

Als je flexitariër bent of juist nog twijfelt of vegan zijn wel jouw ding is, kijk dan zeker naar de documentaire ‘Food Choices’ op Netflix. Filmmaker en regisseur Michal Siewierski heeft lange tijd getwijfeld of hij überhaupt vegetariër zou moeten worden. Hij is het dan ook niet uit overtuiging, maar uit noodzaak geworden. Zijn oude voedingspatroon was niet langer verantwoord en dus waagde hij de overstap naar een plantaardig dieet. Het gevolg is dat hij zich stukken beter voelt, maar wel met talloze vragen zit met betrekking tot onze voedingsgewoonten en de vleesindustrie.

Food Choices is zeker geen pro-vegan documentaire. In de docu ondervraagd Michal Siewierski talloze deskundigen over alles wat met voeding te maken heeft en schuwt kritiek zeker niet. Zo behandeld hij ook typische vega producten die eigenlijk minder gezond zijn dan we wellicht denken.

Hieronder kun je de trailer bekijken

Lees ook: Duurzaam eten: wat is het en hoe pak je dit aan?

3. A Plastic Ocean

Dankzij inventieve Nederlanders als Boyan Slat weten veel mensen dat de Grote Oceaan een grote verzamelplaats is voor allerlei soorten plastic afval. Om de werkelijke impact van al dat plastic op ons milieu goed te begrijpen is ‘A Plastic Ocean’ een absolute aanrader. Het is een reminder dat we zelf verantwoordelijk zijn voor de staat van de planeet en het verminderen van de hoeveelheid plastic is dan ook iets wat ons allemaal aan zou moeten gaan.

Het gaat echter niet alleen om het kijken en absorberen van belangrijke informatie, maar ook weten wat je eigen rol is. Als consumenten kunnen we veel doen om de hoeveelheid plastic terug te dringen, maar er is meer te doen. Kritisch zijn bijvoorbeeld, niet alleen op jezelf, maar ook op overheden.

A Plastic Ocean laat onverholen zien wat de staat van de oceanen is en hoeveel plastic er werkelijk op het water drijft, maar ook op de bodem van de zee ligt. Door natuurlijke invloeden belandt al dat plastic uiteindelijk in minuscule deeltjes in onze voeding. Journalist, filmmaker en walvisliefhebber Craig Leeson laat daarnaast zien wat ons afval doet met andere gemeenschappen zoals in Sri Lanka waar ons plastic afval verantwoordelijk is voor gezondheidsproblemen en de bodemvervuiling.

Hieronder kun je de trailer bekijken

Lees ook: De ‘zero waste’ lifestyle: wat is dit precies?

4. Cowspiracy: The Sustainability Secret

Over Cowspiracy is al veel gezegd en geschreven. Deze unieke docu is een must-see voor iedereen die begaan is met het milieu, ons klimaat en onze toekomst. Filmmakers en regisseurs Kip Andersen en Keegan Kuhn laten onverholen zien wat de impact van de vleesconsumptie en de veehouderij op het milieu is. Mocht hetgeen je al gehoord hebben je verontrusten: de film gaat niet over het dierenleed. Het komt zeker wel aan bod, maar dat is niet hetgeen waar het in Cowspiracy om gaat. Uitgangspunt van de film is juist de zoektocht naar oplossingen voor de effecten van de vleesindustrie op het milieu. Onderwerpen als voedselverspilling, watergebrek, het afsterven van hele natuurgebieden en Co2- uitstoot komen dan ook uitvoerig aan bod.

De film legt een behoorlijk aantal hypocriete handelingen bloot. Zo wordt Greenpeace onder de loep genomen en wordt de vraag gesteld waarom een dergelijke organisatie wel adviezen geeft aan consumenten, maar de grote industrie met rust laat als het gaat om waterverspilling. Cowspiracy ontkracht daarnaast ook de mythe dat vlees eten een noodzaak zou zijn. Het gaat echter niet alleen over waterverspilling door de vlees producerende bedrijven , maar ook over de impact op het milieu. Bijvoorbeeld over de grondgebieden die opgeofferd worden voor ons welzijn. Cowspiracy drukt je met de neus op de feiten. Soms ongemakkelijk, maar helaas nog steeds nodig.

Hieronder kun je de trailer bekijken

Lees ook: Dit is de impact van de vleesindustrie op het milieu!

5. Before The Flood

Een mainstream acteur die voor de verandering geen hoofdrol speelt in de zoveelste blockbuster, maar oprecht is in zijn zorgen over het milieu. In ‘Before The Flood’ zien we Leonardo DiCaprio onderzoek doen naar de gevolgen van de opwarming van de aarde. Hij spreekt met talloze vooraanstaande figuren uit de politiek en het bedrijfsleven en laat zien welke oplossingen daadwerkelijk iets zouden kunnen veranderen. Zo komen Ban Ki-moon, Bill Clinton, Barack Obama, John Kerry, Paus Franciscus, Elon Musk en Piers Sellers uitgbreid aan het woord.

“We hebben te lang gewacht om de gevolgen van het opwarmen van de aarde aan te pakken. Nu hebben we geen andere keus meer dan er snel iets aan te doen. We moeten tegengaan dat de temperatuur op aarde gemiddeld twee graden stijgt, doen we dat niet dan sterven de koraalriffen en krijgen we de komende jaren miljoenen klimaatvluchtelingen. Dat is niet de wereld waarin ik wil leven”, aldus DiCaprio.

Hieronder kun je de trailer bekijken

Ken jij nog duurzame documentaires op Netflix die beslist op dit lijstje thuishoren? Laat het ons weten in de comments hieronder!