Een beter wereld begint bij jezelf. Met die gedachte in het achterhoofd is het gewoon logisch om je best te doen om de wereld er iets beter uit te laten zien. Je recyclet je afval, geeft oude spullen een nieuwe kans en je tracht een voorbeeld te zijn voor je omgeving. Kortom, aan jezelf zal het niet liggen. Kan het nog beter? Waarschijnlijk wel. Aan de hand van vijf handige apps laten we je zien hoe je kunt checken of het niet nog ietsje beter kan.
Duurzame apps
Onze deelname aan de consumptiemaatschappij is de belangrijkste verklaring voor de omvang van onze ecologische footprint. Minder kopen of juist weggeven zou verstandig zijn. Op die manier verminderen we de vraag en verlagen we dus uiteindelijk de productie en daarmee ook het gebruik van grondstoffen. Een win-win situatie dus en dat geldt niet alleen voor gebruiksgoederen, het gaat ook op voor voedsel.
1 Peerby
De deeleconomie is een geweldig principe. Wat de een niet nodig heeft kan voor een ander juist heel bruikbaar zijn. Dat principe is dan ook de basis van Peerby. Met behulp van de app kun je werkelijk alles van elkaar lenen.
De kans dat je werkelijk alles in huis hebt wat je ooit nodig zult hebben, is waarschijnlijk nihil. Dat hoeft ook niet, de app Peerby maakt het bezitten van veel producten overbodig, je kunt het namelijk ook gewoon lenen. De app is in principe een platform waar je van alles kunt aanbieden en kunt lenen. Zo hoef je nog maar zelden producten aan te schaffen die je maar een enkele keer zult gebruiken. Superhandig dus. Een klein nadeel is dat je recent de producten ook echt door middel van ruilhandel kon lenen, tegenwoordig wordt er een (klein) bedrag gevraagd als je iets wilt lenen. Het voordeel is wel dat je spullen zijn verzekerd als je ze uitleent.
2 United Wardrobe
Een blik in je kledingkast levert waarschijnlijk een herkenbaar beeld op: veel te veel kleren die je waarschijnlijk niet, of slechts zelden draagt. Dan is het niet gek dat je er graag vanaf wilt en als het even kan, een ander er een plezier mee kan doen. De vraag is dan al snel: waar ga je het verkopen.
Het voor de hand liggende antwoord is niet Marktplaats, maar United Wardrobe. Deze app is een verzamelplaats voor het verkopen en aankopen van gebruikte kleding. Natuurlijk kun je ook naar een tweedehandskledingzaak gaan, maar anno 2019 is dat toch wel een achterhaald concept. United Wardrobe laat je ongegeneerd struinen door miljoenen items die je tegen belachelijk lage prijzen kunt aanschaffen. Je betaalt wel verzendkosten en ruilen is niet mogelijk. Zet die twee nadelen weg tegen de ongelofelijk lage prijzen en je neemt het risico op de koop toe. Het verkopen van je oude kleding gaat net zo makkelijk.
3 Freemi
Voor Nederlanders is er een woord wat een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft: GRATIS! De Freemi-app heeft dat al lang door en speelt er handig op in. Men biedt een platform aan waar je al je overbodige spullen kunt aanbieden of juist kan zoeken naar dat ene item wat al zo lang op je verlanglijst staat. Een prettig design en een intuïtieve interface zorgen voor een optimale ervaring om te zoeken wat je wilt hebben.
Het aanbieden van spullen gebeurt al langer, denk bijvoorbeeld aan websites als Marktplaats en gratisaftehalen.nl. Met de komst van Freebi wordt dat echter een stuk eenvoudiger. Het kan een nadeel zijn dat je niet op een specifiek kunt zoeken, in plaats daarvan zoek je op categorieën. Die manier van zoeken zorgt ervoor dat je direct een behoorlijk aantal aanbiedingen ziet. Op die manier kun je lekker shoppen tot je iets ziet wat in de smaak valt. Een handige functie is dat de Freemi-app je laat zien tot welke datum een product opgehaald kan worden. Het aanbieden van overtollige goederen kan natuurlijk ook.
4 Too good to go
Eten weggooien is zonde. Helaas gebeurt het nog altijd veel te vaak dat restaurants en supermarkten overtollig voedsel weggooien. Om de voedselverspilling tegen te gaan is de app ‘Too Good To Go’ ontwikkeld.
De app probeert voedselverspilling tegen te gaan door de gebruikers te koppelen aan restaurants en supermarkten die producten over hebben die anders weggegooid worden. Tegen betaling van een paar euro kun je dan een zak eten ophalen. Het is altijd weer een verrassing wat je krijgt, dat wordt niet van tevoren aangegeven. Je kunt zelf een keuze maken waar je iets wilt ophalen, bij de bakker, de supermarkt of een restaurant. Zo sla je een dubbelslag: goedkoop eten en je draagt je steentje bij aan de strijd tegen de voedselverspilling.
5 Olio
Zijn er nog meer voedselverspilling-apps? Jazeker. ook de app Olio helpt je om meer te doen tegen voedselverspilling. In tegenstelling tot de ‘Too Good To Go’ app is Olio een social-app. Je wordt dus niet gekoppeld aan bedrijven, maar aan buurtbewoners. Dat is dus slim, zo help je mee om jouw buurt bewust te laten worden van de hoeveelheid voedsel wat wordt verspild en draag je actief jouw steentje bij. Reuzehandig als je net even geen zin hebt om voor slechts één product naar de winkel te gaan of wanneer je zelf gewoon teveel hebt gekookt.
Zonder data geen apps
Bovenstaande apps werken allemaal via het internet. Thuis kun je natuurlijk gewoon je wi-fi gebruiken, maar buitenshuis zul je een abonnement moeten hebben. Je kunt ervoor kiezen om een abonnement met een nieuwe telefoon te nemen, maar het is natuurlijk veel duurzamer om je huidige telefoon te gebruiken en bijvoorbeeld een Sim Only af te sluiten. Sim only vergelijken doe je gewoon online en zo kun je de voordeligste keuze maken!
Welke duurzame apps gebruik jij vooral? Laat het ons weten in de reacties hieronder!