subsidie-elektrisch-rijden-thedailygreen

4000 euro subsidie op de aanschaf van een nieuwe elektrische wagen

Het gaat goed met de verkoop van de elektrische auto. Steeds meer mensen kiezen voor het milieuvriendelijke alternatief of overwegen de aanschaf van zo’n wagen. Een van de redenen voor het succes is de relatief lage bijtelling voor volledig elektrische wagens. Die stimulans vanuit de overheid blijft voorlopig bestaan. Vanaf 1 juli ontvangt de koper van een nieuwe elektrische auto namelijk een korting van 4000 euro. Kassa!

Subsidie om de elektrische wagen bereikbaar te maken

De nieuwe regel moet de aanschaf van een elektrische mogelijk maken voor een grotere doelgroep. De nu aangekondigde korting geldt enkel voor de aanschaf van een nieuwe auto. Wie kiest voor een occasion krijgt een korting van 200 euro van de overheid. Minister van Veldhoven heeft aangekondigd dat de nieuwe regeling tot 2025 van kracht zal blijven. 

Klimaatakkoord

Ook al lijkt de maatregel nieuw, het is een voortvloeisel uit het eerder gesloten klimaatakkoord. De reden dat de maatregel nu pas bekend is gemaakt komt doordat de uitwerking enige tijd op zich heeft laten wachten. De hoop is dat door deze maatregel ook mensen uit de middenklasse over de streep getrokken kunnen worden. Voor de slimmeriken onder ons: de ondergrens is 12.000 euro. Dat wil zeggen dat auto’s die goedkoper zijn niet voor de regeling in aanmerking komen. De bovengrens is, net als voor de bijtelling, vastgesteld op 45.000 euro. In de praktijk komt het er dus op neer dat de grote Tesla uitvoeringen en de Jaguars niet onder deze regeling vallen.

Aanvullende voorwaarden

Voor de regeling gelden wel enkele aanvullende voorwaarden: zo moet de aangeschafte wagen wel enkele jaren in het bezit blijven van de eigenaar. Ook moet de wagen in Nederland blijven. Voor bezitters van een lease-wagen geldt de voorwaarde dat het contract niet binnen vier jaar wordt beëindigd. Gebeurt dat wel, dan raakt men de subsidie kwijt. Is er geen sprake van een lease auto en wordt er binnen drie jaar een nieuwe wagen aangeschaft, dan zal men een deel van de subsidie moeten terugbetalen.

subsidie-elektrische-autos-thedailygreen

Lees ook: De verduurzaming van de automarkt: wat kunnen we verwachten?

ANWB is voorlopig tevreden

De regeling is uitsluitend bedoeld voor de particuliere autobezitter. De zakelijke rijder zal er dus geen gebruik van kunnen maken. De regeling is nog niet officieel van kracht, wel is het de verwachting dat het zonder problemen zal worden aangenomen. De ANWB heeft in ieder geval aangegeven tevreden te zijn, al spreekt de organisatie wel de hoop uit dat de komende jaren meer elektrische wagens op de markt verschijnen die betaalbaar zijn voor de middenklasse.