onderhoud-zonnepanelen-thedailygreen

4 tips voor het onderhoud van je zonnepanelen

Steeds meer mensen overwegen om te gaan investeren in zonnepanelen. Dat is wel iets om goed over na te denken, aangezien het een behoorlijke investering is. Het allereerste wat je moet doen, is kijken wat de terugverdientijd zou zijn in het geval dat je zonnepanelen neemt. Over het algemeen is de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 10 jaar, maar het kan zijn dat het voor jou iets langer duurt. Er zijn ook verschillende subsidieregelingen die de terugverdientijd kunnen verkorten. Van welke subsidies je gebruik kunt maken, is afhankelijk van waar je woont. Om een lage terugverdientijd te hebben, is het belangrijk dat het rendement op zonnepanelen hoog is. Als je een hoog rendement wil, kun je er voor kiezen om kwalitatief goede zonnepanelen te kopen. Deze zijn wel vaak iets duurder dan zonnepanelen met een lager rendement. De opbrengst is natuurlijk een efficiënte manier om er achter te komen of het rendement van je zonnepanelen hoog is. Een hoge opbrengst is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal zonnepanelen dat je hebt. Ook schone zonnepanelen zijn belangrijke factor voor een hoge opbrengst. Daarom is het belangrijk om je zonnepanelen goed te onderhouden. Wij geven je een aantal tips.

Hardnekkige aanslag

Zeker als je in een boom- en vogelrijke omgeving woont, dan kan er behoorlijk wat viezigheid terechtkomen op je zonnepanelen. Dat gaat natuurlijk ten koste van het rendement. Meestal wordt deze viezigheid weggespoeld door een goede regenbui, maar dat is lang niet altijd het geval. Als de aanslag hardnekkig is, kan dat op lange termijn schade opleveren voor de zonnepanelen. Het gaat dan met name om de beschermlaag. Vooral vogelpoep kan voor flinke schade zorgen. Zorg dus dat je eens in de zoveel tijd controleert of je zonnepanelen schoon zijn. Zo niet, maak ze dan zo snel mogelijk schoon.

Hoe moet je dan schoonmaken?

Een aantal zaken zijn belangrijk om rekening mee te houden tijdens het schoonmaken van je zonnepanelen. Gebruik allereerst een zachte doek en kalkvrij water. Verder is het belangrijk om geen schoonmaakmiddelen te gebruiken. Deze kunnen namelijk de beschermlaag van zonnepanelen aantasten. Het spreekt voor zich dat een hogedrukspuit ook geen slim idee is. Zorg er verder voor dat je niet schoonmaakt in de felle zon, aangezien dat voor kringen en vlekken kan zorgen op de zonnepanelen. Door de felle zon droogt het water namelijk snel op. 

Zelf doen of uitbesteden?

Het is zo dat schone zonnepanelen een hoger rendement hebben dan zonnepanelen met viezigheid, maar het verschil is nou ook weer niet heel groot te noemen. Schone zonnepanelen leveren over het algemeen 2 tot 3 procent meer stroom op. Het is dus handig om voor jezelf te berekenen of het uit kan om het schoonmaken uit te besteden. Het is geen heel ingewikkelde klus, dus wij zouden adviseren om het zelf te doen. Meestal wegen de kosten voor het uitbesteden van de schoonmaak niet op tegen de extra paar procent stroom die het oplevert. Bovendien is het zo dat de panelen relatief snel weer viezig worden. Dat heb je zelf immers niet in de hand. Als een vogel besluit precies boven jouw zonnepanelen poepen, dan kun je daar natuurlijk niets aan doen. Het is zonde als je dan direct weer een schoonmaakservice moet inschakelen. 

Veiligheid

In het geval van een gevaarlijk dak kan het verstandig zijn om toch de schoonmaak uit te besteden. Zeker een schuin dak kan nogal gevaarlijk zijn. Je glijdt er immers relatief makkelijk van af. Zorg dus altijd voor een goede valbescherming in het geval dat je besluit om de schoonmaakklus zelf te doen. Als je het toch niet vertrouwt, zouden wij zeker adviseren om het schoonmaken van de zonnepanelen uit te besteden. In het geval dat je een plat dak hebt, kun je de schoonmaak natuurlijk prima zelf doen.