help-de-wereld-kerst-thedailygreen

4 kerstcadeaus waar je de wereld beter mee maakt!

Geef dit jaar eens iets cadeau wat niet alleen de ontvanger maar de hele wereld blij maakt. Als je er goed over nadenkt, waar draait het met kerst om?  Als je het goed beschouwd hebben de meesten van ons  alles al. Nieuwe kleren of elektronica zijn leuke cadeaus om te krijgen, maar heb je het echt nodig? Als het er op aan komt is hetgeen wat we echt nodig hebben een planeet die leefbaar is voor iedereen. Wat is er dan mooier om dit cadeau te doen? Hier zijn de tips voor cadeautjes die kerst voor de hele planeet een mooi feest maken. 

1 Geef een boom hier en ergens anders cadeau

Kerst is het feest van de bomen, dus iemand een boom cadeau doen past helemaal. Met de aanplant van een boom maak je de aarde een stukje groener en dus mooier. Je kunt iemand een boomdonatie cadeau doen. Er wordt dan voor hem of haar een boom geplant in Nederland en in het buitenland in gebieden waar kostbare stukken bos worden gekapt. Dit kan bijvoorbeeld op Costa Rica of in Uganda zijn. Het bomencadeau kan ook door bedrijven worden gedaan. Dat is een leuk cadeau voor bij een kerstpakket.

bomen-planten-amazone-thedailygreen

Lees ook: Vegan gourmetten: handige tips voor een heerlijke maaltijd!

2 Geef een keer niets en daarmee een heleboel

Je kunt naast een donatie voor een boom ook cadeaukaarten geven met donaties voor een goed doel. Heel bijzonder in dit geval is de NIKS actie van Greenpeace hierbij geef je NIKS cadeau. Dit is een cadeaukaart van gerecycled materiaal, waarmee je geld doneert aan Greenpeace. Het blijkt dat hoe meer we kopen met zijn allen, zeker rond de feestdagen, hoe meer vervuiling en afval dit oplevert. Dus hoe geef je eigenlijk meer voor een schone planeet? Precies. Door niks te geven.

3 Geef elkaar tijd

In plaats van iets te geven wat en berg plastic verpakt oplevert en wat de wereld weer veel kost om te produceren, kun je ook iets anders geven wat heel mooi en kostbaar is: tijd. Je kunt bijvoorbeeld iemand een ontspannen moment cadeau doen met een workshop yoga. Kinderen kun je een avontuur in de natuur cadeau doen met een wildspeurtocht met bijvoorbeeld Natuurmonumenten. Of je kunt natuurlijk zelf ook een speurtocht maken met een eigen verhaal, helemaal aangepast op de kinderen. 

duurzame-kerst-cadeaus-tijd-thedailygreen

Lees ook: Zo maak je van kerst een duurzaam feest: 5 tips!

4 Een gerecycled cadeau

In Nederland vind je op zolders, vlooienmarkten en kringloopwinkels de mooiste cadeaus. Het zijn de cadeaus waar je net tegenaan moet lopen, maar daardoor juist zo speciaal zijn. Wat dacht je van de jaargang Donald Ducks uit het geboortejaar van je broer? Of een houten dienblad wat je helemaal mooi bewerkt en opnieuw verft voor je moeder? Zelfs kapotte cadeaus kunnen de mooiste cadeaus zijn. Een oude radio die je helemaal uit elkaar kunt halen is het mooiste cadeau voor je vierjarige neefje die gek is van techniek. Het zijn de cadeaus waar je zelf ook de tijd voor moet nemen om ze te vinden en soms op te knappen. Maar deze zijn wel het mooist zijn om te geven of te krijgen. 

duurzaam-kerst-kado-thedailygreen

Wat geef jij anderen als kerstkado? Laat het ons weten in de reacties hieronder!