duurzaam-huis-2020-thedailygreen

3 Tips om je huis te verduurzamen anno 2020

Het milieu is een van de grote mondiale problemen anno 2020. Wereldwijd moet er iets gebeuren, om ervoor te zorgen dat onze aarde nog eeuwen mee kan gaan. Op hoog niveau moeten hierover duidelijk afspraken worden gemaakt, waar landen en grote bedrijven zich ook echt aan gaan houden. Op lager niveau is er echter ook genoeg wat je kunt doen. Zelfs in je huis kun je al een aantal dingen veranderen die een kleine bijdrage leveren aan het verbeteren van het milieu. Vaak kan een verandering van een gedrag al een enorm verschil betekenen. Als veel mensen over de wereld hun gedrag veranderen, dan kan dat uiteindelijk een enorme impact hebben. Maar goed, dat begint dus bij het verduurzamen van je eigen huis. Maar op welke manieren kun je dat dan precies doen? 

Isolatie

Zeker als je in een wat ouder huis woont, is het van essentieel belang dat je eens na laat kijken of je huis wel goed geïsoleerd is. Een slechte isolatie betekent namelijk dat er veel warmte verloren gaat aan de buitenlucht. Dit zorgt er voor dat je de verwarming hoger moet zetten om het binnen een aangename temperatuur te laten zijn in de winter. Dit kost jou dus uiteindelijk meer geld en het is ook nog eens slechter voor het milieu. Dat zijn dus twee belangrijk redenen om je huis goed te laten isoleren. Een voorbeeld van een het verbeteren van isolatie is door dubbel glas te nemen. Al heb je tegenwoordig zelfs triple glas. Met dubbel glas houd je kou makkelijker buiten in de winter en warmte makkelijker binnen. Voor isolatiewerk kun je terecht bij Praesy.

Milieuvriendelijk vervoer

Een auto is natuurlijk makkelijk en comfortabel, maar voor korte afstanden wel enorm slecht voor het milieu. Probeer daarom vaker de fiets te pakken, zeker als je in een stad woont. De afstanden die je daar vaak moet afleggen, zijn kort en daarom is het onnodig om de auto te pakken. Sterker nog, op de fiets is het vaak sneller. Naast het feit dat de fiets milieuvriendelijker is, zorgt het er ook nog eens voor dat je een beetje in beweging hebt. Zeker met onze huidige zitcultuur kan dat zeker geen kwaad. 

Let op je energieverbruik

Wie nagaat hoeveel energie zijn of haar huishouden verbruikt op jaarbasis, zal steil achteroverslaan. Niet alleen kost het ongelofelijk veel geld, ook is het ongelofelijk slecht voor het milieu als je enorme hoeveelheden stroom verbruikt. Een groot gedeelte hiervan is vaak nog overbodig ook. Mensen staan namelijk enorm lang te douchen, hebben hun verwarming aan staan als ze niet thuis zijn, draaien vaker dan nodig een wasbeurt en zo kun je nog wel even doorgaan. Probeer er voor te zorgen dat je als gezin minder energie gaat verbruiken. Schaf bijvoorbeeld een slimme thermostaat en een slimme douchekop aan. Dan ben je al een heel eind op weg. Ook het zelf opwekken van energie door middel van zonnepanelen is natuurlijk positief voor het milieu.