duurzaam-verwarmen-tips-thedailygreen

3 manieren om je huis duurzaam te verwarmen

Aangezien we met z’n allen er voor moeten gaan zorgen dat we minder schadelijke stoffen uitstoten, proberen steeds meer mensen hun huis te verduurzamen. Zo doorgaan kan immers niet. Dan kunnen de generaties na ons niet meer genieten van onze prachtige planeet. Vooral vanaf de Industriële Revolutie is het snel steeds slechter gegaan met de Aarde. Als we niets doen, zal dit proces zich alleen nog maar versnellen. Internationaal moeten hierover afspraken gemaakt worden, maar als individuen kunnen we ook ons steentje bijdragen. Als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, dan kunnen we nog veel langer genieten van onze planeet. Iets wat je zelf bijvoorbeeld kunt doen, is het verduurzamen van je huis. Veel Nederlanders verbruiken bijvoorbeeld onnodig veel energie voor het verwarmen van hun huis. Daarom proberen kiezen steeds meer mensen er voor om hun huis duurzaam te gaan verwarmen. Daar zijn verschillende manieren voor.

Pellets

Inmiddels wordt er steeds meer bekend over hoe slecht openhaarden eigenlijk voor het milieu zijn. Steeds meer mensen kiezen er dus voor om deze weg te laten halen. Toch zijn er genoeg mensen die nog altijd gebruik maken van een open haard, omdat ze het zorgt voor een gezellige sfeer. Die mensen zouden eigenlijk moeten overstappen op pelletkachels. Deze kachels maken gebruik van pellets als brandstof. Pellets zijn speciale kleine houtkorrels, die worden geperst uit duurzaam resthout dat afkomstig is van houtzagerijen. Omdat er niks wordt toegevoegd aan de pellets, zijn ze natuurlijk en kunnen ze gerekend worden tot biomassa. Van alle biobrandstoffen zijn pellets zelfs het meest natuurvriendelijk, omdat er nauwelijks fijnstof en rook vrijkomt bij de verbranding. Sterker nog, pellets zijn co2-neutraal, wat wil zeggen dat ze niet schadelijk zijn voor het milieu. Pellets kun je op verschillende plekken krijgen, bijvoorbeeld bij Toppellets.nl

Pellets- Biomass

Lees ook: Duurzaam verwarmen met een zonneboiler: hoe werkt dit precies?

Isolatie

Zeker bij oude woningen is de isolatie vaak vrij slecht. Dat is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook nog eens heel slecht voor de portemonnee. Om een slecht geïsoleerde ruimte goed warm te krijgen, moet je namelijk onnodig veel stoken. Er gaat immers veel warmte verloren aan de buitenlucht via de ramen en muren. Een slecht geïsoleerd huis goed laten isoleren kan zo maar de helft van het energieverbruik schelen. Kies bij de muren voor isolatie van de binnenwanden en bij de ramen voor dubbel of driedubbel glas en moet jij eens opletten hoeveel energie (en dus geld) je bespaart. 

Slimme thermostaat

Slimme thermostaten worden tegenwoordig bijna altijd meegeleverd bij moderne cv-ketels. Door deze nieuwe thermostaten kun je heel gemakkelijk de temperatuur in het huis reguleren, waardoor je een hoop energie kunt besparen. Je cv-ketel hoeft dan namelijk niet altijd voor de volle 100% te draaien. Bij een slimme thermostaat kun je de gewenste temperatuur instellen voor elk moment van de dag. Er zijn zelfs slimme thermostaten die zich aanpassen aan jouw levensritme. Dit zijn zelflerende slimme thermostaten. Maar je hebt bijvoorbeeld ook een thermostaat met zoneregeling. Met deze thermostaat kun je kamers los van elkaar verwarmen. Voor de mensen die regelmatig ’s nachts de verwarming vergeten uit te zetten, is er een slimme thermostaat met bewegingssensor. Ook heb je natuurlijk de op afstand werkende slimme thermostaat. Die zijn bijvoorbeeld geschikt voor mensen met een onregelmatige levensstijl.