ledlampen-fabels-thedailygreen

3 fabels over LED lampen ontkracht!

LED verlichting is de ideale manier om je huis te verlichten. Goed voor het milieu, zuinig en er zijn veel verschillende soorten LED lampen. Denk aan normale LED verlichting, maar ook LED spots of bijvoorbeeld LED TL lampen. Kortom, dé ideale manier om een ruimte te verlichten, toch? Helaas zijn er een hoop fabeltjes over LED lampen. In deze blog ontkrachten we een aantal fabels over LED verlichting!

Fabel 1: ‘LED verlichting kan niet gedimd worden’

Dimlampen zijn ideaal voor het creëren van sfeer. Denk bijvoorbeeld aan de lamp boven de keukentafel, of sfeerlampen in de hoek van de kamer. Een fabeltje dat rond gaat over LED verlichting: je kunt deze verlichting niet dimmen. Dit is gelukkig niet waar! LED verlichting is zeker wel te gebruiken voor dimlicht. Wel is het belangrijk dat je van de juiste dim techniek gebruik maakt. Maar er zijn gelukkig meer dan genoeg systemen die met LED lampen werken.

Fabel 2: ‘LED verlichting is veel te duur’

Een ander fabeltje dat veel rond gaat is het ‘dure’ aspect van LED lampen. Sommige mensen kiezen liever voor andere verlichting, omdat LED lampen een stuk duurder zouden zijn. Dit fabeltje is maar voor een gedeelte waar… De aanschafprijs van LED lampen is weliswaar duurder, maar LED lampen zijn veel duurzamer. Ze gaan langer mee én ze verbruiken veel minder. Zo gaat een gloeilamp gemiddeld 1000 branduren mee. Een LED lamp gaat gemiddeld 20.000 branduren mee. Dus zelfs als een LED lamp 19x zo duur is als een gloeilamp, ben je voordeliger uit. Dan hebben we de besparing op gebied van energieverbruik nog niet eens meegerekend!

ledlampen-sfeer-thedailygreen

Lees ook: Energiezuinig verlichten: vervang al je gloeilampen voor ledlampen!

Fabel 3: ‘LED verlichting is sfeerloos’

Een ander punt van kritiek op LED verlichting is de kleur van de verlichting. LED lampen worden vaak beschreven als ‘sfeerloos’ en ‘wit’. Dit was misschien in het verleden zo, maar tegenwoordig is dit zeker niet het geval. Vroeger gaven LED lampen vaak een blauw en fel licht. Tegenwoordig zijn er ontiegelijk veel mogelijkheden op gebied van LED verlichting. Zo zijn er gekleurde LED lampen, maar ook LED lampen met een natuurlijke gele gloed, zoals je dit gewend bent van bijvoorbeeld gloeilampen. Kortom, dit fabeltje kan ook weer de prullenbak in!

Zo, dit waren 3 fabels over LED verlichting. Wat voor lampen heb jij in huis hangen? LED lampen, spaarlampen of gloeilampen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!